Miért ilyen jó falazóanyag az Ytong?

Építőanyag.hu

ytong téglából épített lakóház látható a képen, mivel a pórusbeton kiváló építőanyag és falazóanyag

Ha új házat építünk, vagy a meglévő bővítjük, a legfontosabb döntés a falazóanyag kiválasztása. Az Ytong téglák neve ma már ismerősen hangzik, hiszen egyre népszerűbb, egyre többen tapasztalják meg előnyös tulajdonságait.

Az Ytong nem csak egyfajta tégla, és nem csupán falazóanyag, hanem egy falazó rendszer, érdemes vele közelebbről megismerkedni: milyen tulajdonságai vannak, miért érdemes ezt az építőanyagot választani, milyen előnyökkel jár, ha az Ytongot választod az építkezés vagy felújítás során?

Az Ytong egyfajta pórusbeton

Ahhoz, hogy megértsük, miért rendelkezik ez az építőanyag olyan kiváló tulajdonságokkal, amelyeket alább sorolunk fel, jó, ha ismerjük a gyártás folyamatát és a felhasznált anyagokat.

Ma, amikor igen nagy hangsúlyt fektetnek a gyártók a természetes alapanyagokra és a környezetkímélő gyártási folyamatra, a pórusbeton ezen a téren is jól teljesít.

Fő alkotórésze a kvarchomok, ami nagy mennyiségben található a földfelszín közelében, ezért kitermelése nem igény jelentős energiafelhasználást. A többi felhasznált anyag, a cement, a mész, a víz is megtalálható a természetben.

Az ezekből készített híg betonhoz pórusképző anyagot adnak, mint az újrahasznosított alumínium, aminek hatására megindul a hidrogén képződés és kialakulnak a légbuborékok, ettől alakul ki a porózus szerkezet. A légbuborékoknak köszönheti számos jó tulajdonságát a pórusbeton.

Egy kis érdekesség az Ytong gyártásról

A kvarctartalmú homok őrlésével kezdődik a folyamat, majd a megfelelő szemcsenagyságú homokhoz hozzákeverik a többi összetevőt.

Az eredmény egy még lágy, a formába öntésre alkalmas állagú beton. Ebben a szakaszban már tartalmazza a pórusképző adalékot, ami a számtalan légbuborékot létrehozta. Ezután következik az öntőformákban lévő anyag szárítása 60 C°-on. A megszáradt anyag így még könnyen vágható, ekkor alakítják ki a téglák méretét.

Végül a 100 C°-os kemencében történik a melegítés, majd az anyag gőz kíséretében az autoklávokba megszilárdul.

A végeredmény egy nagy nyomószilárdságú, hosszú élettartamú építőanyag lesz.

Miért Ytong?

Bár több gyártó is foglalkozik a pórusbeton gyártásával, az Ytong márkanévvel ellátott anyagot az 1900-as évek elején kísérletezték ki Svédországban.

A márkanév mozaikszó, ami a svéd YXHULT (szárított pórusbeton) elnevezésből származik. Mára az Ytong Európa legismertebb építőanyagai közé tartozik, bár a svéd szabadalom alapján ma már világszerte több mint 8 millió köbméter pórusbetont állítanak elő évente.

Könnyű súly, erős szerkezet

Könnyű súlyát porózus szerkezetének köszönheti. Bár azt gondolhatnánk, hogy ez a teherhordó tulajdonság rovására megy, de nem így van.

Az Ytong falazóelemek többféle típusban készülnek, ezekből a felhasználásnak megfelelőt választhatjuk ki, például teherhordó falhoz vagy válaszfalhoz. Az átlagos felhasználású elemeken kívül magas nyomószilárdságú, valamint kiemelt hőszigetelésű típusokat is kifejlesztettek.

A falazóelemeken kívül zsaluelemek, előfalazólapok, áthidalók, koszorú-és furatos elemek is készülnek.

Az Ytong pórusbetonból készül, amelyek kiváló erőt és tartósságot biztosítanak, miközben a súlya jóval kisebb, mint a hagyományos tégla vagy beton esetében. Ez könnyebbé teszi az építkezést és csökkenti a szerkezetek terhelését, ami hosszú távon is előnyös lehet.

Az Ytong beltéri teherbírása

Gyakran éri az a vád az Ytong téglát, hogy a belső falfelület nem bírja el a nehezebb polcokat, szekrényeket. Nos, ez csak a felhelyezés szakszerűségén múlik. Pontosan meg kell tervezni a rögzítési pontokat, és a szokásosnál hosszabb műanyag dübeleket kell használni, így a rögzítés nagy teherbírású lesz.

Nem kell utólagos hőszigetelés

Szerkezetéből adódóan, a betonba zárt légbuborékoknak köszönhetően kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik. Ha megfelelő vastagságú falazóelemet választunk, a kiegészítő hőszigetelés is elmaradhat. Ez azért is előnyös, mert az utólagos szigetelés megváltoztathatja a falazat páratechnikai, tűzbiztonsági és akusztikai tulajdonságait.

Emellett számos előnnyel jár: a keskenyebb falvastagságnak köszönhetően teret nyerünk, kizárjuk a hőhidak kialakulásának esélyét. Ez utóbbi az anyag jó páraáteresztő képességén is múlik. A beltérben keletkezett párát hamar elnyeli, és hagyja szabadon távozni.

Az Ytong építőelemekből épült házakra, megfelelő szellőztetés mellett nem jellemző sem a párás beltér, sem a penészedés.

Kellemes egyenletes hőmérsékletet tapasztalhatunk, ha ebből a téglából építkezünk. Ebben hőtároló képessége is segít, mert nyáron lassabban melegszik fel, sokáig őrzi a falak hűvösségét, télen pedig a kihűlés folyamata lassul le, így segít fenntartani az optimális hőmérsékletet az épületen belül.

Összességében az Ytong kiváló hőszigetelő képességének köszönhetően valamivel kevesebb energiát kell felhasználni a fűtésre vagy hűtésre, ami hosszú távon megtakarítást jelent.

Hangszigetelés

Az Ytong nem csak hőszigetelő, hanem jó hangszigetelő is. A légbuborékok hanggátló feladatot is beöltenek. Ezáltal csendesebb és nyugodtabb környezetet teremthetsz otthonodban, amely különösen fontos a városi területeken vagy forgalmas utcákon való építkezés esetén.

De nem csak a kültéri zaj mérséklődik: ha a válaszfalak is Ytongból készülnek, a házban lakók is kevésbé zavarják egymást.

A gyártók a pórusbeton hangszigetelő tulajdonságát továbbfejlesztették, és készülnek kifejezetten zajterhelést csökkentő típusok is.

Biztonság tűz esetén

Az Ytong tűzgátló tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segít megvédeni az épületet a tűz terjedésétől. Mindezt nem éghető ásványi eredetű alapanyagának köszönheti. Mérések alapján megállapították, hogy a pórusbeton akár 4-6 órán át is ellent tud állni a tűznek.

Környezetbarátnak számít

Az Ytong egy több szempontból környezetbarát építőanyag. A természetes alapanyagokon kívül az előállítása is alacsony energiaszükséglettel jár, a kikerülő termék pedig mentes a melléktermékektől.

Sem a gyártás során, sem később nem szabadulnak fel mérges gázok, a gyártástechnológia megfelel a környezetvédelmi előírásoknak.

Már a gyártás is hulladékmentes, mert a méretre vágás során keletkezett felesleget újrahasznosítják.

Összeségében energiatakarékos tulajdonságai miatt csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Rugalmas tervezést tesz lehetővé a pórusbeton

Ha ezt az építőanyagot választod, homogén házszerkezetet alakíthatsz ki, hiszen az azonos alapanyagú termékek széles választékban kaphatók a felhasználásnak megfelelően. Ez nem csak a felépítésnél előny, de a beszerzésnél is.

A falazóelem könnyen megmunkálható, és ez nem csak a falak felhúzásánál, hanem a gépészeti és elektromos vezetékek helyének kialakításánál is könnyebbség. Kevés rombolás és kevés hulladék a jellemző ezen a téren, a javítás pedig könnyű.

Az Ytong blokkok jól alakíthatók és vághatók, így lehetőséget nyújtanak egyedi tervezésre és építészeti megoldásokra. Rugalmasságuk révén a tervezők és építészek kreativitásukat és egyediségüket is kibontakoztathatják.

Hogyan válasszunk Ytong falazóelemet?

Kiváló általános tulajdonságai mellett a gyártók olyan típusokat is kifejlesztettek, amelyek még jobban kielégítik az igényeket egy egy-előnyös tulajdonság erősítésével.

Ezeket más-más fantázianévvel látták el.

Ytong Classic az általános típus

Legtöbbször ezt használják falazáshoz. Az Ytong Classic négy méretben is készül, a téglák mindegyike 600 mm hosszú, 200 mm magas, szélességük azonban eltérő. Ez az egységes, de az igény szerint eltérő méretezés megkönnyíti az igényeknek megfelelő választást. 

Ytong Forte nagy teherbírású falazó tégla

Nagyobb nyomószilárdsággal, így nagyobb teherbírással, emellett nagyobb testsűrűséggel bíró tégla az Ytong Forte. Kifejezetten olyan teherhordó falak építésére alkalmas, amelyek nagyobb terhelésnek vannak kitéve.

Ytong Start a hőhidak ellen

Egyfajta megszakító elemként működik az Ytong Start a lábazat és a falazat közé iktatva a kettő közötti hőhíd hatást csökkentésére.

Ytong válaszfal tégla

Kifejezetten vékonyabb, de az általánosnál nagyobb teherbírású válaszfalak építésére tervezték.

Ytong Lambada jobb hőszigetelő

A termékcsalád legjobb hőszigetelő képességgel rendelkező eleme, teherhordó falszerkezetek kialakításához.

Az Ytong termékcsalád

Az Ytong építőelemek csak a saját, a termékcsaládhoz kialakított anyagokkal és szerszámokkal teljesítik az elvárt eredményt. Ilyenek a habarcs, a beltéri vakolat és a tégla anyagához kifejlesztett szerszámok.

A felsoroltakkal nem csak precízebb, szebb lesz a munka, de még könnyebb is. Például az Ytong falazóbarcsot sokkal vékonyabb rétegben kell felhordani, mint amit például a kerámia téglához használunk. Ezzel anyagot, munkaidőt és erőt spórolunk meg.

Az Ytong tehát nem csak könnyű súlyú és erős építőanyag, hanem számos egyéb előnnyel is rendelkezik. Ha tartós, energiatakarékos és környezetbarát építőanyagot keresel, az Ytong kiváló lehetőség lehet az építkezésed vagy lakásfelújításod során.

Azoknak, akik hosszú távra terveznek és hangsúlyt helyeznek a minőségi építőanyagokra, az Ytong a megfelelő választás lehet.

Ne feledd: az Építőanyag webáruházban a Tégla menüpontban a Falazótégla, válaszfaltégla kategóriában néhány kattintással megrendelheted alapanyagait és kiegészítőit!

Kapcsolódó blogbejegyzések:

Kerámia falazótégla, válaszfal tégla - mit kell tudni a tégla típusokról a jó választáshoz?

Milyen téglát válasszak?

Házépítés lépésről lépésre – anyagok falazáshoz

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel
    • Expressz átvétel