5 dolog, amit már most megtehetsz, hogy ne maradj le a legújabb otthonfelújítási támogatásról

Építőanyag.hu

5 dolog, amit már most megtehetsz, hogy ne maradj le a legújabb otthonfelújítási támogatásról

A 2024. június 3-án induló otthonfelújítási programból a családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható meg. Mivel korlátozott a rendelkezésre álló keretösszeg, valószínűleg a gyorsaságnak fontos szerepe lesz. Összegyűjtöttök azokat a feladatokat, amiket most azonnal megtehetsz, hogy ne csússz ki az időből.

1. Ellenőrizd az adóegyenlegedet!


Fontos kitétel, hogy az igénylőnek nem lehet a bruttó minimálbért meghaladó adótartozása, köztartozása. Adószámládat te magad is le tudod kérdezni az eBEV (elektronikus bevallásbefogadó) rendszeren keresztül. Ehhez mindösszesen egy ügyfélkapu regisztrációra van szükséged. Ha elakadnál, az alábbi útmutató segítségül szolgál: Adószámla-lekérdezési útmutató - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)

Ellenőrizd azt is, hogy az önkormányzat felé van-e tartozásod. Önkormányzati egyenleg lekérdezése szintén lehetséges online az E-Önkormányzat Portálon keresztül.

Akkor sem kell megijedned, ha tartozás mutatkozik az adószámládon. Egy elfelejtett súlyadó befizetése még nem feltétlenül jelent gondot a pályázat szempontjából. Ha azonban a tartozás összege meghaladja a bruttó minimálbér összegét (azaz a 266 800 forintot), mielőbb rendezd!

2. Nézd meg, hogy rajta vagy-e a KHR listáján!

Az igénylő és az adóstárs nem szerepelhet elmaradással a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer). A KHR egy olyan hitelinformációs adatbázis (régi bár lista), amelyet a pénzintézetek közösen tartanak fenn. Elsődleges célja, hogy mások által megismerhető legyen egy-egy adós hitelmúltja. Lekérni kétféleképpen lehet:

  1. bármely bankfiókban személyesen vagy
  2. online az alábbi linken keresztül: Saját Hiteljelentés igénylése

Miért fontos a KHR-t lekérni?

  • Adósságrendezés, hitel utolsó törlesztőrészletének kifizetése után a pénzintézet kötelessége, hogy jelezze KHR felé a változást. Azonban előfordulhat, hogy ez nem időben vagy egyáltalán nem történik meg, így az ügyfél hitelkérelme akadályokba ütközhet.
  • Sokan rendelkeznek folyószámla hitelkerettel. Előfordul, hogy nem használják, ezért nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, vagy nem is tudnak róla. Ha például egy 1M Ft-os hitelkeret van beállítva, akkor az olyan, mintha egy 50e Ft törlesztő részlete lenne. Ez is akadályozhatja a hitelkérelem beadását. A KHR-en mindez egyértelműen látszani fog.

3. Szerezd be a tulajdoni lapodat!

Kérd le és ellenőrizd a tulajdoni lapodon lévő információkat. Vizsgáld meg, hogy a naprakész információkat tartalmazz-e, például a te neveden van-e az ingatlan, fel van-e tüntetve az építési vagy használatbavételi dátum. Régi ingatlanoknál gyakran előfordul, hogy nem egyezik a a dokumentum a valósággal, ami később problémákhoz vezethet.

4. Ellenőrizd a földhivatali térképmásolatot!

Ugyancsak fontos a térképmásolat lekérése. Egy sok éve épült ingatlannál nem ritka eset, hogy nem vezették fel a térképre. Így viszont egy értékbecslő 0 Ft-ra fogja értékelni az ingatlant, hiszen hivatalosan csak egy telek van a nyilvántartásban. Természetesen ez is orvosolható, de ez sok időt vesz igénybe a földhivatalnál. A használatbavételi engedéllyel is hasonló a helyzet.

A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben. Elektronikus dokumentumként szolgáltatott e-hiteles tulajdoni lap évente 2 db díjmentes, ezt követően 3000 Ft/ingatlan. 

5. Hívj egy kivitelezőt!

Ha ellenőrizted, hogy megfelelsz a feltételeknek, hívj egy kivitelezőt már most, és foglalj be nála kapacitást! Ezzel egyrészt elkerülheted, hogy a legnagyobb rohamban kelljen versenyezned a megfelelő szakemberért, másrészt pénzt is takaríthatsz meg, ha időben cselekszel. 

Tervezz előre és figyeld folyamatosan frissülő Otthonfelújítási támogatás 2024 oldalunkat!

Kapcsolódó termékek

    • -14%
    • Expressz átvétel